Videot ja podcastit
Hyvinvointia – vai pahoinvointia? Kenen vastuulla on työyhteisön hyvinvointi ja miten tunnistamme pahoinvoinnin? Mitä työhyvinvoinnin tunnusluvuista oikeastaan voidaan päätellä? Miten organisaatio voi kitkeä työpahoinvointia ja suunnata kohti toimivampaa työyhteisöä?
Konflikti -sanalla on yleensä pelottava kaiku. Työpaikoilla on monenlaisia konflikteja. Pääsääntöisesti ne jaetaan positiivisiin ja negatiivisiin konflikteihin – positiiviset sellaiset ovat monesti menestyvän organisaation tunnusmerkistöä. Miten voidaan alkaa kääntää organisaation tilannetta siihen suuntaan, että positiiviset konfliktit alkaisivat syrjäyttää negatiiviset sellaiset?
Mika on koulutukseltaan luokanopettaja ja työskennellyt opettajana yli kymmenen vuotta, joista erityisopettajana reilu kahdeksan vuotta. Mikan pitämien koulutuksien palautteissa kiitellään hänen käytännönläheistä sekä keskustelevaa tyyliä – sekä ymmärrystä eri toimialojen kohtaamiin haastaviin asiakastilanteisiin.
Terolla on käytännön kokemusta muutoksesta ja muutoksen hallinnasta jo kolmelta vuosikymmeneltä erilaisissa kotimaisissa sekä kansainvälisissä eri toimialojen organisaatioissa. Teron näkemyksen mukaan kaiken keskiössä on ihminen, joka on organisaationsa avainhenkilö onnistumisen varmistamisessa, ja jonka toimintakyvyn ylläpitäminen kaikissa olosuhteissa on keskeisin haaste.
Vaikuttamisen kanavat: auktoriteetti, faktat ja empatia Miksi auktoriteetti ei toimi ihmisten rauhoitelemisessa ja miksi faktat tuntuu niin loukkaavilta kun toinen osapuoli on voimakkaan tunnetilan vallassa? Mitä empatialla tarkoitetaan ja mitä empatialla ei tarkoiteta? Millaista on ammattilaisen empatia?
Voiko organisaatio asettaa rajat asiakkaan käyttäytymiselle? Millaisia rajojen tulisi olla ja miten ne asetetaan huonosti käyttäytyvälle henkilölle? Mitä vaaroja on rajattomuudessa ja mitä vaaroja on liian tiukoissa rajoissa? Miksi on myös asiakkaan etu, että ammattilainen pitää huolta rajoista konfliktissa? Miten rajat asetetaan turvallisella tavalla? Rajojen tarkoituksena ei ole rajoittaa toista osapuolta vaan luoda turvalliset puitteet haastavan tilanteen ratkaisemiseksi.
Jokaisessa terveessä tiimissä on erimielisyyksiä. Tiimi, jossa ei ilmaista erimielisyyksiä on tiimi, jossa ihmisillä ei ole lupa ajatella. Erimielisyydet eivät ole ongelma, se tapa millä me niitä käsittelemme voi olla. Voidaksemme käsitellä turvallisella tavalla erimielisyyksiä, tulisi meillä olla yhteiset kaikkien ymmärtämät rajat riitelylle. Miten ja millaisia rajoja meidän tulisi rakentaa turvallisen keskustelukulttuurin luomiseksi, joka sietää myös erilaisia ajatuksia ja erilaisia ihmisiä.
Kuormittavat vuorovaikutustilanteet ovat kuormittavia! Tunteiden tunteminen on itsessäänkin kuluttavaa, erityisen kuluttavaksi tilanteen tekee, jos joudut vastaanottamaan toisen osapuolen voimakkaan negatiivisen tunteen ja samalla hallitsemaan omaa reakoimista. Miten haastava vuorovaikutustilanne meihin vaikuttaa ja kuinka siitä voi palautua parhaalla mahdollisella tavalla?
Puhe-Judo™ termi vilahtelee nykyään monessa tilanteessa, kun puhutaan haastavista vuorovaiktustilanteista. Se varmastikin kertoo siitä, että eri ammattilaiset näkevät tarpeen selvitellä konflikteja rakentavammalla tavalla ilman turhaa tilanteen kärjistymistä. Puhe-Judo™ on työkalu rauhoitteluun ja haastavien tilanteiden hallintaan. Me Mielenrauhalla olemme iloisia, että termi Puhe-Judo™ on saanut paikkansa yleiskielestä, onhan se meidän tuotemerkkimme. Tämän jakson tarkoituksena on avata tarkemmin, mitä se Puhe-Judo™ on ja mitkä ovat ne vaikuttamisen työkalut, mitä haastavissa vuorovaikutustilanteissa käytetään.