Totti Karpelan terveiset vuodelle 2021

Suomalaiset ja muutoskyvykkyys!

Joka vanhoja muistelee, sitä tikulla silmään! Vaan pakkohan tässä on muistella kun tikku tuntuu vieläkin olevan melko tiukasti kiinni simmussa. Viime vuosi toi mukanaan ajanjakson, jonka vaikutukset tuntuvat meidän jokaisen elämässä. Mielenrauha on yrityksenä päässyt tarkastelemaan niitä muutoksia, mitä erilaisilla työpaikoilla on otettu käyttöön ja miten muutokset ovat vaikuttaneet ihmisten elämään. Mielenkiintoista kyllä, monille ihmisille etätyö ei loppuviimein ole ollutkaan niin epämiellyttävä ja vaikea kokemus. Vähemmän aikaa työmatkoihin, enemmän aikaa perheen parissa, liikunnalle on löytynyt tilaa kalenterista ja unirytmikin on monella parantunut. Firstbeatin keräämien tietojen mukaan, mitatun stressin määrä yli 600.000 käyttäjällä ei ollut lisääntynyt (05/2020). Tosin viime kuukaudet ovat myös tuoneet esille etätyön haastavampiakin puolia ja ihmisten tarve aitoon sosiaaliseen kanssakäymiseen on alkanut nostaa päätään.

Kaikille pandemian torjuntatoimet ja niiden seuraukset eivät kuitenkaan ole olleet yhtä miellyttäviä.

Osalla työt ovat loppuneet kokonaan, yritykset konkurssin partaalla, osa on tullut lomautetuksi ja osalla työn määrä on puolestaan moninkertaistunut. Viruksen pelko on pakottanut ihmiset linnoittautumaan koteihinsa, osa ei haluaisi tulla fyysisesti työpaikalle laisinkaan. Ihmiset ovat lykänneet hoito- ja lääkärissäkäyntejään sairastumisen pelossa, osalle pandemian aika on ollut suunnattoman yksinäistä aikaa ja joillekin meistä etätyö ei suinkaan ole tarjonnut mahdollisuutta rauhalliseen työympäristöön puhumattakaan huonosta työergonomiasta.

Mielenrauhan asiakkaiden kautta saatujen havaintojen kautta voitaisiin todeta, että valtaosa ihmisistä on pärjännyt muutostilanteen kourissa yllättävänkin hyvin, mutta ne ihmiset joille muutoslihaksia ei ole kertynyt, ovat kokeneet pandemian ja siihen liittyvät rajoitustoimet äärimmäisen raskaina.

Mielenrauha yrityksenä on onnistunut toimimaan pandemian haasteiden keskellä suhteellisen hyvin. Liikevaihdossa ei ole tapahtunut laskua, mutta tästä kiitos kuuluukin loistavalle tiimille jossa jokainen Mielenrauhalainen on osoittanut venymistä ja sitkeyttä kriisin aikana. Henki on pysynyt hyvänä ja uusia koulutus- ja konsultointikokonaisuuksiakin on onnistuttu kehittämään.

Huhtikuusta alkaen olemme kouluttaneet ja konsultoineen organisaatioita käsittelemään muutostilanteita, tukemaan henkilökuntaa uusien muutosten hallinnassa, neuvoneet esihenkilöitä oman tiimin tunnetilojen kohtaamisessa sekä valmentaneet asiakasrajapinnassa toimivia ammattilaisia kohtaamaan asiakkaiden poikkeuksellisten vahvoja tunnetiloja sekä parantamaan omaa jaksamistaan.

Kevät kului uuden tilanteen hahmottamisen parissa, loppukesästä asiakkaamme odottivat jo pandemian päättyvät ja nyt tammikuun aikana monet asiakkaistamme ovat huomanneet merkittävää väsymistä oman turnauskestävyytensä parissa.

Vuoden 2021 haasteisiin kannattaa pitää mielessä oheiset vinkit:

– Pitkittyneiden kriisin hallinnassa kannattaa kohdata, analysoida ja hallita pieni pala kerrallaan.

– Ota yksi päivä kerrallaan, vielä ei kannata miettiä omaa jaksamistaan kesän 2021 osalta.

– Nyt vertaistuella on valtava suuri merkitys, tiimipalavereissa kannattaa edelleenkin käyttää aikaa työtovereiden aitoon kuulemiseen ja hyvinvoinnista välittämiseen.

– On ihan ok, jos aina ei ole ok. Mutta tästäkin kannattaa mainita ystäville.

Mielenrauha on vuonna 2021 edelleenkin käytettävissä tukenanne oman mielenrauhan saavuttamisessa.

T Totti, Inka, Heikki, Nina, Tero ja Mika